Sokowirówki i wyciskarki

Sokowirówki

Sokowirówki można uznać za najpopularniejszy i zwykle najtańszy rodzaj urządzeń do wyciskania soku. Główną rolę w technologii ich działania odgrywa wirujące sito, którego ścianki posiadają mikrootwory, a dno zwykle wyposażone jest w niewielkie ostrza. Podczas pracy sokowirówki, sito to obraca się z dużą prędkością (6000 – 12000 obrotów/min. w zależności od modelu), tworząc siłę odśrodkową, która oddziałuje na surowiec (miąższ warzyw i owoców) znajdujący się wewnątrz sita sokowirówki, spychając go i dociskając do bocznych ścian.

 

Kiedy wkładasz do sokowirówki np. kawałek jabłka, ostrza wirujące razem z sitem dokładnie go ścierają, tak żeby uzyskać jednolitą masę. Następnie miąższ ten, dociskany jest do ścianek sita, a zawarty w nim sok odprowadzany jest przez mikrootwory. Wyciśnięty w ten sposób sok wypływa przez otwór spustowy sokowirówki do podstawionego naczynia. Odsączony miąższ natomiast, pozostaje wewnątrz sita lub zostaje usunięty przez osobny otwór wylotowy – ma to miejsce w przypadku niektórych modeli sokowirówek, które posiadają funkcję automatycznego usuwania miąższu. Takie rozwiązanie umożliwia ciągłą pracę urządzenia, bez konieczności ręcznego opróżniania sita w trakcie użytkowania, ale wiąże się z mniejszym uzyskiem soku.







chat 732 945 933 info@avien.pl Masz pytanie?
Napíšte nám správu clear
Správa bola odoslaná. ZATVORIŤ